Waterlinzen lekker en gezond

Hoe gezond zijn waterlinzen?

Eiwitten

Om te kunnen leven en groeien moeten wij als mens lichaamseigen eiwitten aanmaken. Eiwitten bestaan uit aminozuren.
Sommige hiervan kunnen wij als mens in ons lichaam zelf aanmaken uit bijvoorbeeld koolhydraten en vetten.

Andere aminozuren, dit noemen we de zogenaamde essentiële aminozuren,
kunnen wij niet zelf in ons lichaam maken en moeten we via onze voeding tot ons nemen.
Het is dus van groot belang dat ons dieet rijk genoeg is aan essentiële aminozuren.
Waterlinzen, voedselveilig geteeld eendenkroos, bevat zeer veel eiwitten met deze essentiële aminozuren.

Essentiële aminozuren in waterlinzen

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de essentiële aminozuren en de verhouding waarin deze in meerdere voedingseiwitten voorkomen.
Ook is aangegeven wat volgens de WHO/FAO de aanbevolen aminozuur samenstelling van eiwit in humane voeding is.

Aanbevolen
min. gehalte1
(volwassenen)(mg/g eiwit)
Eendenkroos2

(mg/g eiwit)

Melk3

(mg/g eiwit)

Rundvlees3

(mg/g eiwit)

Soja3

(mg/g eiwit)

Granen3

(mg/g eiwit)

Lysine (Lys) 45 80 83 89 60 23
Vertakte aminozuren
(BCAA)
(Val+Leu+Ileu)
128 246 225 182 166 141
Zwavelhoudende
aminozuren
(Cys+Met)
22 37 32 36 24 36
Histidine (His) 15 31 28 44 25 21
Threonine (Thr) 23 57 51 47 40 28

1] FAO rapport 92: Dietary protein quality evaluation in human nutrition (2011).
2] Natief Lemna minor eiwit zoals gewonnen volgens procédé ABC-Kroos BV. Analyse door Nutricontrol Veghel (2014)
3] FAO/WHO/UNU Expert consultation (2013).

Waterlinzen het ultieme superfood

Uit de bovenstaande tabel blijkt dat alle genoemde voedingsmiddelen, met als uitzondering granen, een volwaardige bron van eiwitten zouden kunnen zijn in humane voeding.
Waterlinzeneiwit scoort echter veel beter op het gehalte aan essentiële aminozuren dan soja en graaneiwit.
Waterlinzeneiwit en kan zelfs de vergelijking met dierlijk eiwit (vlees en melk) goed aan.

Het gehalte aan vertakte aminozuren (ook wel Branched Chain Amino Acids), nodig voor onder andere spieropbouw, is in waterlinzen zelfs hoger dan in melk of rundvleeseiwit.
Met name voor mensen die baat hebben bij een eiwit verrijkt dieet, zoals opgroeiende kinderen, sporters en senioren, is waterlinzen een zeer interessante bron van hoogwaardig, plantaardig eiwit.

Daarbij kan per hectare minstens 20 ton waterlinzen (droge stof) per jaar geproduceerd worden.
Waterlinzen kweken, levert in vergelijk tot soja, het nu meest bekende en gegroeide eiwitgewas,
per hectare, per jaar tot maar liefst 10x zoveel eiwit op.

En dat zonder de milieu last die zou worden veroorzaakt door intensieve landbouw of veeteelt.
Bovendien heeft kroos als voordeel dat er geen conversieverlies is: voor elke kilo rundereiwit rundvlees) heb je gemiddeld 10 kilo plantaardig eiwit als veevoer nodig.

Wij waarderen uw privacy: Klik 2 keer om te delen: