ABC-Kroos Waterlinzen bron voor eiwit

Waterlinzen

Waterlinzen, een nieuw Nederlands eiwitgewas

Waterlinzen, oftewel voedselveilig (Gesloten teeltsysteem onder GMP+ gecertificeerde condities) geteeld eendenkroos (Lemna minor),
is een van de snelst groeiende plantjes ter wereld.
In Nederland kunnen per hectare minstens 20 ton waterlinzen (droge stof) per jaar geproduceerd worden.
Met een gehalte van 40% hoogwaardig eiwit levert het per hectare per jaar bijna 10 x zoveel eiwit op als soja, het nu meest bekende eiwitgewas.

Omdat waterkroos heel eenvoudig te telen, te oogsten en te verwerken is, maakt dat het plantje uitermate geschikt als inheems gewas om eiwitten uit te winnen bijvoorbeeld als vleesvervangers of in kaas.

Ten opzichte van dierlijk eiwit heeft waterkroos als voordeel dat het minder water en land nodig heeft per kilo eiwit en vooral dat er geen conversieverlies is: voor elke kilo rundereiwit (rundvlees) heb je 10 kilo plantaardig eiwit als veevoer nodig.

Waterlinzen als bron voor eiwit

ABC-Kroos BV is het eerste bedrijf ter wereld dat eendenkroos eiwit volgens een gepatenteerd procedé intact, oplosbaar en met behoud van alle voor voedingsmiddelenformuleringen belangrijke functionele eigenschappen kan produceren en dit met een eiwitgehalte van boven de 70%.
ABC Kroos beschikt hier voor over een proeffabriek in Groenlo, Nederland.

ABC-Kroos werkt momenteel aan een aanvraag voor toepassing van waterlinzeneiwit in humane voedingsmiddelen in het kader van de Europese Novel Food regelgeving. En beoogt haar eiwitproducten af te zetten als functioneel ingrediënt in voedingsmiddelen voor humane consumptie.

ABC-Kroos wil graag in contact komen met bedrijven en organisaties eendenkroos eiwit willen inzetten in diervoeding of waterlinzen in humane voedingsmiddelen.

Lees ook hoe gezond waterlinzen zijn en over het vergeten gebruik van waterlinzen in vroeger jaren.

Wij waarderen uw privacy: Klik 2 keer om te delen: