eiwit uit waterlinzen - voedselveilig geteeld eendenkroos

Eiwitten

Aquatische biomassa

Eendenkroos staat de laatste jaren sterk in de belangstelling als bron van aquatische biomassa voor zowel nieuwe voedsel als niet-voedsel toepassingen alsmede voor energieopwekking (bijvoorbeeld als biomassa).
Dit mede omdat eendenkroos (Lemna of Spirodela) een der snelst groeiende vormen van plantaardige biomassa is, dat zichzelf (in het groeiseizoen) iedere 2 tot 3 dagen ‘verdubbelt’.

Eiwitten winning uit eendenkroos

ABC-Kroos BV is het eerste bedrijf ter wereld dat eendenkroos eiwit volgens een gepatenteerd procedé intact, oplosbaar en met behoud van alle voor voedingsmiddelenformuleringen belangrijke functionele eigenschappen produceert en een eiwitgehalte van boven de 70%.

ABC-Kroos heeft de technologie ontwikkeld voor de winning van oplosbaar niet-gedenatureerd eiwit uit waterlinzen (voedselveilig geteeld eendenkroos) en andere (groene) bladmassa, zoals spinazie, brandnetel, luzerne, bietenloof en uien.

Deze eiwitten zijn door hun aminozuursamenstelling en functionele eigenschappen ideaal als functioneel ingrediënt in humane voeding en voedingssupplementen en als grondstof voor gebruik in diervoeder.

Waterlinzen en algen vergeleken

Vergeleken met algen zijn waterlinzen vooral veel gemakkelijker te telen en te verwerken.
Dit bij een gelijke opbrengst per hectare en eenzelfde eiwitsamenstelling.
Omdat waterlinzen tot 40% eiwit bevat (afhankelijk van teeltcondities), leveren waterlinzen jaarlijks per hectare minstens 7 x zoveel eiwit op als soja, met een voedingswaarde en gehalte aan essentiële aminozuren die minstens zo hoog is als die van soja.

Waterlinzen als bron van eiwitten zijn ook een beter alternatief dan granen en rundvlees.

Wij waarderen uw privacy: Klik 2 keer om te delen: